Is er ook een elektrische Vespa?

Wanneer je aan een Vespa scooter denkt, dan zul je als eerste die klassieke retro scooter voor de geest halen. De motor pruttelt als een espressomachine, en het is altijd zonnig mooi weer als je aan het rijden bent. Het is haast niet voor te stellen dat deze scooters met hun tijd meegaan. Schuif die nostalgische gevoelens maar aan de kant, want nu is er een elektrische Vespa! De Elettrica wordt volledig elektrisch aangedreven, en heeft nog een aantal andere innovatieve opties. Past dit eigenlijk wel bij de oude en vertrouwde Vespa scooter van weleer? Dat gaan we op deze pagina nader bekijken!

Het origineel uit Italië

De meeste ‘retro’ scooters die je ziet rijden lijken op de klassieke Vespa scooter, maar zijn andere merken met dezelfde styling. Alleen de echte Vespa’s worden gemaakt met stalen kappen en een mono-voorvork, het Italiaanse merk Piaggio maakt al sinds 1946 scooters. Die was oorspronkelijk bedoeld als een wendbare stadsscooter voor dames en heren, in contrast met de grote motorfietsen waar je overheen moest stappen die vooral geschikt waren voor lange afstanden op de snelweg. Nu zie je klassieke en moderne variaties op het oude model dagelijks in het straatbeeld, waarvan de Primavera en de Sprint de huidige 4-takt modellen zijn.

Vespa scooter op benzine

Er is op zich niets mis met de Primavera en de Sprint, dit zijn twee moderne 4-takt scooters met een Euro4 motor die perfect voldoen aan de laatste standaarden. In veel opzichten presteren ze beter en zijn ze moderner dan andere merken en modellen. Toch lijkt de tijd van benzinemotoren op zijn retour te zijn, je kunt nog jarenlang genieten van een ‘normale’ Vespa scooter. Maar de tijd staat niet stil. Daarom komt nu ook het oorspronkelijke retro merk met een volledige nieuwe elektrische Vespa scooter.

Een beetje oud, en heel veel nieuw

De Vespa Elettrica is een volledig elektrisch aangedreven snor- of bromfiets die wat betreft het design gebaseerd is op de Primavera. Dit betekent een klassiek design met strakke vormen. De zilver grijze kleurstelling met blauwe accenten geeft dit model een ietwat futuristische uitstraling. Daarmee onderscheidt dit model zich toch ten opzichte van de vorige generaties. Piaggio lijkt hiermee een nieuw tijdperk van tweewielers in te luiden.

Beter laat dan slecht

Er zijn al jarenlang e-scooters verkrijgbaar, toch is dit pas het eerste model van de beroemde Italiaanse fabriek. Dit komt niet omdat ze achter de feiten aanlopen, integendeel. Er is hard gewerkt aan de beste elektronische technologie om zo een waardig alternatief neer te zetten voor de klassieke motoren op benzine. Uiteraard kun je dit model in 25 km/u en 45 km/u uitvoering bestellen, net zoals je van de vorige 4-takt modellen gewend bent. In plaats van benzine tanken kun je deze keer zelfs thuis opladen, gewoon met een stekker in het stopcontact. De accu is niet los uitneembaar, je zult daarmee een aansluiting in de buurt nodig hebben. Een groot voordeel is de mogelijkheid om de accu binnen slechts een uur tot 80% op te laden, een optie die je verder alleen bij luxe elektrisch aangedreven auto’s tegenkomt.  Met ECO of POWER kun je schakelen tussen afstand of acceleratie, in beide gevallen is de elektromotor zo stil als een muis.

Standaard al enorm luxueus

Goedkoop is deze elektrische Vespa scooter niet, dit maken ze ruimschoots goed met de vele opties die er standaard al op zitten, Zo is er LED verlichting aanwezig, een mooi kleurenscherm en een multimedia platform. Met ruimte voor twee personen kun je gerust iemand meenemen, de elektromotor kan dit met gemak aan. Wanneer je op zoek bent naar de klassieke kwaliteit van een Vespa scooter met een toekomstgerichte technologie, dan hoef je niet verder te zoeken dan de Elettrica!